DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Koně a těhulky

Výživa v těhotenství

                            Výživa v těhotenství...



Co všechno se děje v průběhu těhotenství a co je nutné respektovat ve vztahu k výživě?


Často se stane, že se tělesná hmotnost těhotné ženy v průběhu prvních 8 týdnů gravidity mírně sníží. Důvodů je víc…

mezi jiným například zvracení, náhle vyšší požadavky na příjem energie nutné pro tvorbu placenty, později pro zvětšení objemu krve a pro tvorbu tkání plodu samotného. Dochází také ke změně chuťových preferencí...


I v tomto případě je zbytečné, ba dokonce nevhodné, zvyšovat významně příjem energie (není-li pokles značný, to znamená víc než 3 % výchozí tělesné hmotnosti), protože hormonální změny vedou k vyššímu využití přijatých živin. Jedinou živinou, kterou je nutné začít trochu víc preferovat, jsou bílkoviny.

Potřebujete jich denně přibližně asi 60 g což je okolo 1,0 g na kg tělesné hmotnosti. Toto množství je však běžně konzumováno větší částí ženské populace již dávno před těhotenstvím. Jak bude uvedeno později v textu, je nutné zajistit zvýšený příjem vápníku, zinku, jódu, železa a kyseliny listové a možná i vitamínů D a K. Pokud trváte na tom, že nebudete používat speciální vitamínové doplňky, musíte vědět, že děláte chybu. Je totiž prokázáno, že jejich podávání značně snižuje riziko nesprávného vývoje plodu.


Právě proto dále uvásím významnější přirozené zdroje kyseliny listové, a to v sestupné řadě, a připojuji vajádření ve smyslu použitelnosti.


JÁTRA - OTRUBY - ČEKANKA

Játra hospodářských zvířat vám nedoporučuji, nejméně vhodná jsou drůbeží, přijatelná mohou být játra domácího králíka, pokud je zdravý - důvodem mé skepse je především značné riziko obsahu zbytkových hormonů a celé řady toxických látek z přijatého krmení. Játra jsou naneštěstí velmi dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, lecitinu a železa.


Otruby pšeničné nejsou vůbec vhodné (nadýmají, a místo aby přinesly prospěch, způsobí naopak "vychytávání" důležitých prvků ze současně přijaté stravy), otruby ovesné jsou přínosné spíše z důvodu úpravy činnosti střeva. Na obsah kyseliny listové bych v tomto případě absolutně nespoléhal.


Čekanku jíte většinou tak málo, že je to zdroj nevýznamný.


BROKOLICE - ŠPENÁT - CHŘEST - OŘECHY - LEDVINY HRÁCH

Brokolice je jistě skvělá, špenát také, přestože obsahuje hojnost kyseliny šťavelové (obsahuje také železo, i když ne v tradovaném množství), chřest je skvělý také, ale jedině čerstvý nebo hlubokozmražený.


Ledvinky nekonzumujte ze stejných důvodů jako játra.


Ořechy jsou skvělé, ale dbejte zcela pedanticky na jejich kvalitu.


OVESNÉ VLOČKY - AVOKÁDO - VAJEČNÝ ŽLOUTEK CELOZRNNÝ CHLÉB - ARAŠÍDOVÉ MÁSLO - POMERANČE LISTOVÁ ZELENINA

Ovesná kaše je velmi užitečná po všech stránkách.


Avokádo je zajímavé i pro obsah vhodného tuku.


Vaječné žloutky je nutné konzumovat jedině vařené, ale jsou užitečné, pokud nemáte problém se žlučníkem a vejce jsou co nejčerstvější.


Arašídové máslo moc nedoporučuji.


Pomeranče jezte jen střídmě.


Zbývá však listová zelenina....


PŘIROZENÉ ZDROJE ŽELEZA:

Připomínám, že ani masivní dodatkový příjem železa neřeší beze zbytku časté stavy chudokrevnosti. Železo je bohužel lépe využitelné z masa než z rostlinné stravy. Pokud je pro vás "červené maso" vhodné s ohledem na vaši krevní skupinu, není co řešit. Dostatečný příjem železa je většinou jistý. V případě, že jste vegetariánka, nezbude než použít na jiném místě doporučené speciální doplňky. Jistota je jistota. Připomínám, že by bylo užitečné užívat i vitamin B12.


PŘIROZENÉ ZDROJE ZINKU:

Doporučují se mořské produkty, především ústřice (osobně v tom nevidím pro naše ženy řešení). Z rostlinných zdrojů se traduje vysoký obsah zinku v dýňových semenech. S ohledem na velmi špatnou kvalitu většiny u nás prodávaných dýňových semínek považuji tento zdroj za nepříliš vhodný. Opět nezbude než situaci řešit jeho podáváním ve formě speciálního doplňku.


A CO TUKY?

V doporučeních pro úpravu výživy těhotných a kojících žen se kupodivu nikde nesetkáte se zmínkou o skladbě tuků ve stravě. Přitom v řadě případů se při kontaktech s těhotenskými poradnami dovídáte, že tuky ve výživě jsou pro ženu, tím spíše těhotnou a kojící, velmi důležité. Dokonce se dovíte, že podobně je tomu ve výživě batolete a prepubescentů. Nezvyšujte prosím konzumaci tuků cíleně, už tak jich určitě máte ve výživě nadbytek. Zvyšte však konzumaci esenciálních mastných kyselin! Jedinou záruku jejich obsahu máte v čerstvých olejích - olivovém a lněném. Ale naprostou jistotu hledejte v konzumaci speciálních produktů jakými jsou pupalkový, brutnákový a žraločí olej. Postačí denně 1 čajová lžička. Dejte si ji na salát. Vyplatí se to. Nekonzumujte však mnoho margarínů, raději střídejte AB máslo s pomazánkovým, občas použijte Alfa Plus. To musí stačit.


zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výž